Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Α' Βοήθειες : Ρινορραγία

...Άνοιξε η μύτη μου!!!!!

Οι αιτίες που μπορεί που να προκαλέσουν αιμορραγία από τη μύτη (δηλ. ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ) μπορεί να ποικίλλουν. Ένα από τα πιο απλά παραδείγματα θα μπορούσε να είναι μια απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου. Ενώ σοβαρότερο παράδειγμα θα ήταν η υπέρταση, ή ακόμα κ ο καρκίνος!! (ναι, σωστά διαβάσατε, ακόμα κ ο καρκίνος!) Οι αιτίες, όμως, της ρινορραγίας είναι κάτι που θα μας απασχολήσουν σε επόμενο άρθρο.
Ας ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τη ρινορραγία. Πράγμα πολύ απλό. Το πιο συνηθισμένο "αυθόρμητο" ΛΑΘΟΣ που κάνουμε οι περισσότεροι είναι να γείρουμε το κεφάλι μας προς τα πίσω, έτσι ώστε λόγω της δύναμης της βαρύτητας να σταματήσει να ρέει το αίμα. Το σωστό είναι να γείρουμε λίγο ΜΠΡΟΣΤΑ. Για αναπνευστικούς λόγους, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε άλλη αναπνευστική δίοδο εκείνη την ώρα, η οποία να μην είναι φραγμένη. Όπως θα καταλάβατε αναφέρομαι στο στόμα. Ναι, εκείνες τις στιγμές να κρατάτε το στόμα σας ανοιχτό κ  να αναπνέετε από αυτό.
Για 5-10 λεπτά πιέστε χαμηλά τη μύτη σας, στα πτερύγια, αφού πρώτα έχετε τοποθετήσει μπαμπάκι στο ρουθούνι που αιμορραγεί.
Καλό θα ήταν, να τοποθετούσατε πάγο (παγοκύστες, κρύες κομπρέσες) στο μεσόφρυο, δηλ. ανάμεσα στα μάτια.

Έίναι αυτονόητο πως αν η ποσότητα του αίματος στην οποία αναφερόμαστε, ακόμα κ η συχνότητα, είναι πολύ μεγάλη, σοφό θα ήταν να απευθυνθούμε σε γιατρό ο οποίος θα λάβει το πλήρες ιστορικό μας κ θα ψάξει περαιτέρω για την πραγματική αιτία της ρινορραγίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου